Icon for Helium

Helium (HNT)

En dandik makineleri bile birbirlerine bağlamayı hedefleyen proje

Her Ölçekte Merkeziyetsizlik: Helium (HNT) nedir

Farkındayım, merkeziyetsizlik kelimesini okuya okuya okuya okuya gına geldi. Merkezi kelimesinin zıt anlamlı kelimesi yok. Bu nedenle (Türkçe bildiğim diller arasında en güzeli olduğundan) sonuna -siz eki ve -lik eki getirerek hayatımıza yeni girmiş olan 'Decentralized' kelimesini çevirebiliyoruz. Geleceğimiz olan teknolojiyi en kısa haliyle bu kelime özetliyor.

Helium (HNT) ise her makinenin birbiriyle olan ilişkisini en kolay yoldan kurmayı hedefleyen bir proje. Normalde makineler birbirleriyle nasıl ilişki kurarlar? Bir makineye komut verirsiniz; internete bağlanırsınız; bu bağlantı sizi bir sunucuya yönlendirir; o sunucuda söylediğiniz işlemler gerçekleştirilir; o işlemlerin ardından alınan çıktılar diğer makineye söylenir. Bu olay iki makinenin birbiriyle ilişki kurması anlamına gelir. Fakat buradaki problem şu: Eğer o sunucunun başına bir şey gelirse (kötü niyetli kişilerin eline geçmek, kapanmak, yaptıklarınızın izlenmesi), makineler arası iletişim çöp olur. Helium (HNT) buna çözüm arayan bir proje. -şaka maka nesnelerin internetini (Internet of Things (IOT)) tanımlamaya çalışmışız-

Helium (HNT) bunun için ne yapıyor? Minicik gücü olan platformlarda bile çalışmak üzere (tost makinesi, buzdolabı, akıllı saat) hafif yazılımlar üretmeye -ÇALIŞARAK- nesnelerin interneti ortamı için altlık hazırlıyor.

Helium (HNT) 5 Aralık 2021 tarihi itibariyle $34.56 seviyesinden işlem görüyor. (fiyatı uydurmadım; hakikaten 3 4 5 6 denk gelmiş lol)

5 Aralık 2021 tarihinde yayınlandı.

Diğer Yazılar

Icon for Immutable

Immutable (DARA)

Halk Susturulamaz: Immutable (DARA) nedir

Ülkemizin ve dünyanın en büyük sorunlarından birisi ifade özgürlüğü (yalnızca politik değil, kişiler arası sohbetler de dahil). Bu ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine sanal ve gerçek hayatın her aşamasında tanık oluyoruz. Bazen ufak bir Instagram gönderisinde, bazen YouTube yorumunda, bazen yapılan bir heykelde, bazen (genelde) ise ana akım medya haberciliğinde.

Devamını Oku
Icon for The Sandbox

The Sandbox (SAND)

Bir Başka Oyun: The Sandbox (SAND) nedir

NFT oluşturma, NFT takası, oyun yapmak, takılmak, cart yapmak, curt yapmak için oluşturulmuş The Sandbox (SAND) aynı MANA ve AXS gibi bir Metaverse ekosistemi projesi. Çiftlik Bank'tan farklı tarafını düşünüyorum düşünüyorum bulamıyorum.

Devamını Oku
Icon for Axie Infinity

Axie Infinity (AXS)

Çiftlik Bank v2: Axie Infinity (AXS) nedir

Axie Infinity (AXS) özünde bir oyun. Ne grafikleri iyi, ne oynanışı keyifli. Kraloyun'da olsa (Flash Player bitince kapandı sandık aklımız çıktı) asla oynamazdınız o kadar leş bir oyun. Fakat bu oyunun içinde Axie adı verilen karakterleriniz var. Bu karakterlerin her biri birer NFT. Ve bu karakterleri savaştırıyorsunuz. Yemin ederim bundan ibaret.

Devamını Oku