Icon for Cardano

Cardano (ADA)

Beşi bir yerde özelliğinde bir blokzincir platfomu

Yeni Bitcoin: Cardano (ADA)

Cardano (ADA) projesini tüm detaylarıyla anlamaya ve anlatmaya yetecek bir bilgi birikimim yok. Çok karmaşık (karışık değil) bir blokzincir platformu olarak ortaya çıkan Cardano projesinde, Bitcoin gibi bir platform kurulması hedefi var.

Öncelikle belirtmem gerekir ki, Cardano ve ADA aynı şey değil (Bu bilgiyi direkt ortamlarda satarsınız bak). Cardano, çok büyük planları olan bir blokzincir platformu projesi iken, ADA ise bu ekosistemdeki aktarımları sağlayan bir para birimi.

Cardano, aynı Bitcoin gibi başlı başına bir sistem kurma hayali ile yola çıkmış bir proje. Bitcoin'de para aktarımı dünyadaki tüm muhasebe defterlerine (TCMB tanımı ile dağıtık defter yöntemi -bayıldım ya harbi güzel bir çeviri-) işlenen blokzincir oluşumu ile yapılırken, Cardano projesinde geliştirilen akıllı kontratların onaylanmasını belirli bir süreliğine EMANETEN bir slot lideri gerçekleştiriyor ve başka kullanıcılar da bu liderin gerçekleştirdiği işlemleri onaylıyor. Bambaşka bir işleyiş mekanizması yani.

Normalde bu kadar teknik detaya girmem beyazsayfa.org sitemizde bilirsiniz, fakat Cardano'nun ne boyutta bir proje olduğunu anlamak için hakikaten bu kadar girmek gerekiyor.

Cardano projesinin hedefleri büyük. Gelir adaletsizliği, Afrika'nın kalkınması gibi dertleri var. Valla helal olsun. İnşallah gerçekleştirirler; bizler de bu projenin gerçekleşmesine ortak oluruz.

Cardano'dan bu kadar yüzeysel bahsetmek hiç içime sinmiyor, fakat projenin derinlerine indikçe ben de kayboldum. Bazı şeyleri anlıyorum, bazılarını az biraz anlıyorum fakat sizlere ifade edecek kadar öğrenemiyorum, bazı şeylerle ise alakam bile olmuyor yani o kadar anlayamıyorum. Bu nedenle olur da keyifli fikirleriniz varsa paylaşmanızı beklerim.

Cardano (ADA) 17 Nisan 2021 tarihi itibariyle $1.38 seviyesinden işlem görüyor.

16 Nisan 2021 tarihinde yayınlandı.

Diğer Yazılar

Icon for Monero

Monero (XMR)

Dayıları Haklı Çıkaran Coin: Monero (XMR)

Aile sohbetlerinizde ya da eş dost akraba ziyaretlerinde konu kripto paralara geldiği zaman kesinlikle şu cümleyi duyarsınız: "Yavrum kripto paralar teröristlerin, uyuşturucu satıcılarının, kiralık katillerin kullandığı paralar aman uzak durun yavrıım." Yani teröristler, uyuşturucu satıcıları ve kiralık katiller Amerikan Doları da kullanıyorlardır muhtemelen, o zaman uzak mı duralım? Bu ayrı bir konu. Kripto paralar elbette bu amaç için üretilmemiş projeler. Fakat biri hariç.

Devamını Oku
Icon for Viacoin

Viacoin (VIA)

Viacoin (VIA) nedir?

10 Nisan 2021 günü #Binance listelemelerinde 1.sırada olan VIA coinin ne olduğunu incelemek istedim. #Viacoin 'in Coinmarketcap.com sitesindeki açıklamasını inceledim. Zaten coinleri araştırmadan önce her zaman Coinmarketcap.com 'dan bir göz atarım. Coinmarketcap'te hiçbir şey yazmıyor(?). Sonra sitelerini ziyaret ettim.

Devamını Oku
Icon for Filecoin

Filecoin (FIL)

Filecoin (FIL) İnsanoğlunun Bilgi Mirasını Yüklenecek mi?

Dünyadaki tüm dosyaları uç uca eklersek nasıl depolayabiliriz? Harikulade bir soru. Depolayamayız. Dünyadaki en büyük veri tabanlarında şifrelenmiş halde tutsak dahi tüm dosyaları saklamamız mümkün değil. Peki bu tüm dosyaları uç uca ekleyip dünyanın her yerinde ayrı ayrı depolarsak ne olur? İşte Filecoin geliştiricilerinin sorduğu soru da bu.

Devamını Oku