Icon for Uniswap

Uniswap (UNI)

Tam merkeziyetsiz borsa.

Uniswap (UNI): Tam Merkeziyetsiz Borsa

"Binance Coin (BNB)'yi Neden Sevmiyorum?" başlıklı yazımda Binance borsasını ve dolayısıyla Binance Coin (BNB)'yi neden sevmediğimi anlatmıştım. Sebebi ise bu kadar yüksek meblağ dönen bir borsanın merkeziyetli olması nedeniyle sahip firma tarafından manipülasyona hayli açık olması idi.

Uniswap (UNI) projesinde ise bu problemler ortadan kalkıyor. Tam merkeziyetsiz bir borsa Uniswap. "Ee birader al sat yapmaya kim aracı oluyor o zaman?" diyebilirsiniz. Cevap: KİMSE! "Ee madem öyle o zaman hisselerin piyasa değerleri nasıl belirleniyor?" diye sorabilirsiniz. Cevap ise antik çağlara dayanıyor.

Antik çağlarda Lidyalılar parayı bulmadan önce takas yöntemi ile alışveriş gerçekleşiyordu. Bu yöntem ise şöyle işliyordu; 1 çuval patates, 1 tavuk ediyordu. Uniswap'ın çalışma mekaniği de Amerika'yı yeniden keşfetmektense, eskiyi hatırlamaktan geçiyor. Kullanıcıların ortadaki havuza ödünç bıraktıkları hisselerin birbirine olan dengesinden ve diğer merkeziyetli borsalar arası arbitraj işlemleri gerçekleştiren kullanıcılardan ötürü, hisselerin değerleri, orta havuza aktarıldıkları hacim kadar ediyor. Örneğin orta hacimde 1 BTC var iken karşısında $60k var ise, BTC'nin değeri $60k olmuş oluyor. Harikulade bir sistem.

UNI ise, Uniswap'ın borsada işlem gören para birimi. UNI 16 Nisan 2021 tarihi itibariyle $36.88 seviyesinden işlem görüyor.

20 Nisan 2021 tarihinde yayınlandı.

Diğer Yazılar

Icon for Solana

Solana (SOL)

Solana (SOL) Muhteşem Bir Ekosistem!

Şaka gibi. Koskoca Solana (SOL)'u yeni keşfettim. Daha doğrusu, önceden de bilincindeydim fakat araştırmamıştım.

Devamını Oku
Icon for Polkadot

Polkadot (DOT)

Herkesin Ortak Paydası: Polkadot (DOT)

"Ne şu'cuyum ne bu'cu, Doğru Yol'cuyum Doğru Yol'cu" cümlesini hatırlar mısınız? Merkez görüşü ifade eden bu cümle Polkadot için çok uygun. Polkadot ekosistemi ünlü, ünsüz, özel, kamusal tüm blokzincirleri birbirine bağlama amacı ile ortaya çıkmış bir proje. Bu bağlama yöntemi ile ortaya çıkacak akıllı kontrat ihtimallerini düşünemiyorum bile.

Devamını Oku
Icon for Verge

Verge (XVG)

Dayıları Haklı Çıkaran 2. Coin: Verge (XVG)

"

Devamını Oku